Contact  |

Kan de (jeugd)advocaat van de minderjarige cliënt, of de advocaat van ouders optreden als hun vertrouwenspersoon in de jeugdhulp?

Ja, wanneer een advocaat voldoet aan de wettelijke voorwaarden, kan deze eventueel optreden als vertrouwenspersoon in de jeugdhulp.

De vertrouwenspersoon van de minderjarige of meerderjarige cliënt moet, op basis van art. 24 DRM, tegelijk aan de volgende vier voorwaarden voldoen:
1. Meerderjarig zijn, én
2. niet rechtstreeks betrokken zijn bij de jeugdhulpverlening aan de minderjarige, én
3. op ondubbelzinnige wijze door de minderjarige aangewezen zijn, én
4. beschikken over een uittreksel uit het strafregister dat een model 2 omvat (zoals vermeld in artikel 596, tweede lid, Wetboek van Strafvordering).

De vertrouwenspersoon van de ouders, en in voorkomend geval de opvoedingsverantwoordelijke, moet, op basis van art. 2/1 Decreet Integrale Jeugdhulp, aan dezelfde voorwaarden voldoen én moet bovendien ook verschillen van de  vertrouwenspersoon van de minderjarige of meerderjarige cliënt.


De bedoeling is natuurlijk wel dat er een (warme) vertrouwensband bestaat tussen de vertrouwenspersoon en de persoon die deze ondersteunt.
Jeugdhulpverleners kunnen zeker in gesprek gaan met respectievelijk, de minderjarige of meerderjarige cliënt, of met zijn ouders en/of opvoedingsverantwoordelijke, om te bespreken of de (jeugd)advocaat de best geschikte persoon is om deze rol in een concrete situatie op te nemen. Maar wanneer de betrokkene er na overleg van overtuigd blijft dat hij zijn advocaat wil aanstellen als vertrouwenspersoon kan dit dus niet geweigerd worden wanneer deze aan de voorwaarden voldoet. 


Let wel: de advocaat van (een van) de ouders zal niet kunnen optreden als vertrouwenspersoon van de minderjarige omwille van een mogelijk belangenconflict.

Bijstand / Vertrouwenspersoon