Contact |
Bijstand / Vertrouwenspersoon
De minderjarige heeft bij elk contact binnen de jeugdhulp recht op bijstand van een vertrouwenspersoon en kiest deze zelf. De vertrouwenspersoon moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen (DRM artikel 24). Hij biedt steun aan de minderjarige maar is ook aanspreekpunt voor de hulpverlener.
Meer weten
Veelgestelde vragen
Een specifieke vraag die niet aan bod komt in deze FAQ?
Neem contact op met tzitemzo@tzitemzo.be.
Nieuwsberichten over dit thema
-
Voorjaar '23: 6 Webinars voor hulpverleners over enkele belangrijke elementen binnen de rechtspositie van cliënten in de jeugdhulp
Nele Desmet, juriste van tZitemzo, licht telkens gedurende een 2-tal uren een belangrijk aspect uit de rechtspositie van minderjarige cliënten en hun wettelijke vertegenwoordigers in de jeugdhulp toe.
-
Bestelde jij de folder en affiche vertrouwenspersoon voor ouders in de jeugdhulp al?
Niet alleen kinderen in de jeugdhulp, maar ook hun ouders hebben recht op een vertrouwenspersoon. Zij kunnen hen helpen tijdens een gesprek met een begeleider, een CLB-medewerker, een consulent of een andere jeugdhulpverlener. Laat jij ouders mee kennis maken met hun recht op een vertrouwenspersoon? Je kan hiervoor een folder en affiches bestellen. Die kan je ophangen of achterlaten op een plek waar ze meteen in het oog springen voor ouders. Interesse? Vul het bestelformulier in. Vergeet niet je volledige adres in te vullen.
-
29/09/'22 Studiedag 'De jeugdadvocaat en de vrijwillige jeugdhulp'
Op 29 september wordt de studiedag 'De jeugdadvocaat en de vrijwillige jeugdhulp' herhaald. Steeds vaker vragen (jeugd)advocaten aan jeugdhulpverleners om het dossier in te kijken of aanwezig te zijn bij een hulpverleningsgesprek, vaak als vertrouwenspersoon. In de praktijk blijkt het een hele uitdaging voor beide om elkaar te vinden als complementaire partners. Meer kennis over elkaars werkveld kan helpen. Na elke toelichting volgt een korte discussie of vragenronde. Tussendoor nemen jongeren ons mee in hun ervaringen met jeugdadvocaten. In de namiddag volgt een debat over knelpunten.
-
Onderzoek steunfiguren in de jeugdhulp: rapport en tips
Versterkt inzetten op werken met steunfiguren is belangrijk in participatief werken, en is een goede basis om aan het recht op vertrouwenspersoon te werken. VIVES deed in opdracht van IROJ West-Vlaanderen onderzoek naar steunfiguren voor jongeren in de jeugdhulp. Alle informatie, zoals het onderzoeksrapport en praktische tips, zijn te raadplegen op de website van het IROJ.
-
Belangrijke wijzigingen rechten in de jeugdhulp in 2019
Belangrijke wijzigingen in de rechten van jongeren en ouders in de jeugdhulp