Contact  |

Instemming

Elke bekwame minderjarige heeft het recht in te stemmen met buitengerechtelijke jeugdhulp of deze te weigeren (DRM, artikel 8-10). Hij moet daarom voldoende en op een begrijpelijke manier geïnformeerd worden over de hulpverlening. Zijn er meerdere mogelijkheden binnen een aangewezen aanbod, dan kan de minderjarige hieruit zelf kiezen. Een weigering van de minderjarige moet, al dan niet gemotiveerd, toegevoegd worden aan het dossier.

Veelgestelde vragen

Een specifieke vraag die niet aan bod komt in deze FAQ?
Neem contact op met tzitemzo@tzitemzo.be.

Nieuwsberichten over dit thema

  • Een affiche met enkele belangrijke rechten van minderjarige cliënten

    Najaar '23: interactieve workshop m.b.t. de instemming in de jeugdhulp voor jeugdhulpverleners

    tZitemzo organiseert dit najaar een 2-delige interactieve workshop m.b.t. de instemming met de jeugdhulp in Geraardsbergen en Gent.

    Deze vorming bestaat uit: Een opgenomen theoretische (powerpoint) presentatie over het juridisch kader mét mondelinge toelichting, vooraf te bekijken op eigen tempo. En een fysieke, interactieve workshop voor het bespreken van concrete vragen en casussen uit de praktijk.

  • Voorjaar '23: 6 Webinars voor hulpverleners over enkele belangrijke elementen binnen de rechtspositie van cliënten in de jeugdhulp

    Nele Desmet, juriste van tZitemzo, licht telkens gedurende een 2-tal uren een belangrijk aspect uit de rechtspositie van minderjarige cliënten en hun wettelijke vertegenwoordigers in de jeugdhulp toe.

  • Een hulpverlener vraagt aan gewonde collega's wie zich liet meeslepen in het conflict

    14 november 2022 'Studiedag Eerste Hulp Bij Hoogconflictueuze Scheiding'

    Op 14 november 2022 organiseert CAW Oost-Vlaanderen , samen met tZitemzo en het IROJ een studiedag over omgaan met conflictueuze scheiding voor hulpverlener.

    Deze studiedag gaat door in het VAC in Gent. 

  • Aanbevelingen getuigenissen en beeldvorming minderjarigen in de jeugdhulp

    De Raad voor de Journalistiek heeft een richtlijn over de omgang van de pers met minderjarigen opgesteld. Zo zullen minderjarigen - meer dan vroeger - om toestemming worden gevraagd. Om de eigen positie ten aanzien van de beeldvorming van minderjarigen in de jeugdhulp te verduidelijken, heeft Opgroeien ook eigen richtlijnen uitgewerkt.