Contact |
FAQ
De thuisbegeleidingsdienst heeft regelmatig te maken met gescheiden gezinnen, waarbij beide ouders nog het wettelijk gezag uitoefenen over hun kinderen. Als de thuisbegeleiding opstart op vraag van één ouder, moet de andere ouder ook toestemming geven?
Als een samenwerking met de ouders aangewezen is maar de minderjarige weigert dat contact, kan een begeleiding dan toch opstarten?
Als zelfstandig psychologe dacht ik de instemming van beide ouders nodig te hebben om therapie te bieden aan minderjarigen. Een collega zei me dat ze therapie kan bieden zonder de ouders in lichten of toestemming te vragen. Klopt dat?
Bij een pleegplaatsing wordt geoordeeld dat de thuissituatie van een kind niet meer verontrustend is. De ouders gaan niet langer akkoord met de plaatsing, waardoor het kind stabiliteit en veiligheid dreigt te verliezen. Kan dit?
Binnen de leefgroep waarin ik werk, wordt vermoed dat een jongen van 13 jaar regelmatig drugs gebruikt. Op de teamvergadering wordt afgesproken dat er gebeld wordt naar de huisarts om te eisen dat die een drugstest uitvoert, zodat we zeker weten of ons vermoeden klopt, of niet. Kunnen wij een dergelijke test 'afdwingen' zonder medeweten of akkoord van de jongere? Stel dat jongen hiermee akkoord gaat: kan de arts de resultaten dan doorgeven aan de voorziening?
Een 16-jarig meisje klopt aan bij het JAC door een moeilijke thuissituatie. Na enkele gesprekken is duidelijk dat het meisje best uit huis geplaatst wordt, maar dat weigert ze. Welke stappen zijn mogelijk?
Ik ben werkzaam in een VAPH voorziening MFC. Er verblijven heel wat jongeren die reeds 18+ zijn (<25 jaar). We hebben hierbij de vraag of er iets wettelijk bepaald is naar betrokkenheid van ouders/voogd? We hechten er belang aan ouders te blijven betrekken bij de hulpverlening. Af en toe vragen jongeren echter dit niet meer te doen. Mogen zij dit bepalen als ze +18 zijn?
Ik werk in een verticale meisjesleefgroep in een voorziening binnen de bijzondere jeugdzorg. Vroeger werd ter preventie de prikpil gegeven aan meisjes van zodra deze begonnen te menstrueren. Deze praktijk wordt nu in vraag gesteld en in overleg met onze huisartsen wordt er momenteel gezocht naar de meest passende vorm van anticonceptie voor ieder meisje op zich. Wij stellen ons de vraag of er vanuit het beleid kan gesteld worden dat van zodra een meisje begint te menstrueren er anticonceptie moet opgestart worden. Vanaf welke leeftijd moet het meisje hier zelf mee akkoord gaan en in welke mate moeten de ouders hierbij betrokken worden?
Is het rechtsgeldig om te werken met een passief consent? Waarbij we een schrijven richten aan ouders met daarin de boodschap dat wanneer we geen antwoord krijgen binnen bepaalde datum, we ervan uitgaan dat men akkoord is. Dit in casussen waarbij het moeilijk is om ouders te bereiken. Bv. rond (corona)vaccinatie.
Kan een minderjarige opgevangen worden in crisisjeugdhulpverlening zonder toestemming van de ouders? Kan dit zonder het informeren van ouders of politie?
Kan een minderjarige van 12 jaar of ouder weigeren naar een bezoekruimte te gaan?
Mag het CLB vaccinaties zetten in volgende situatie: 10-jarige leerling heeft gescheiden ouders in co-ouderschap. Moeder is echter al een hele tijd niet meer echt betrokken bij het leven van haar kind en er is ook weinig tot geen contact meer. Mogen vaccinaties gegeven worden, als één van de ouders niet op de hoogte is?
Na meerdere behandelingen voor aanslepende problemen, contacteren een meisje van 16 en haar mama een psychiater. Deze weigert echter enige hulpverlening zonder toestemming van vader. De ouders zijn gescheiden en vader wil geen toestemming geven. Kan het meisje hierover niet zelf beslissen?