Contact  |

Het CLB volgt een 17-jarige leerling op die in een gescheiden context leeft.

De leerling woont momenteel bij zijn ex-plusmama. De vader verliet deze ex-plusmama 3 jaar geleden. Sindsdien is er geen contact meer tussen de leerling en zijn vader.
Mama is gekend met een problematiek van borderline en had gedurende een lange periode geen contact meer met haar zoon. Sinds kort is ze weer betrokken in zijn leven.
Mama dreigt er nu mee haar zoon mee te nemen naar het buitenland. 

Wat zijn de rechten van de leerling als mama naar het buitenland wil? Moet hij mee? Zo nee, moet hij dan als gevolg terug naar papa?

Minderjarigen zijn volgens de Belgische wetgeving (meer bepaald het Burgerlijke Wetboek) handelingsonbekwaam. Dit betekent dat minderjarigen in principe geen belangrijke beslissingen kunnen nemen (oa. mbt hun woonplaats) of handelingen kunnen stellen die juridische gevolgen met zich meebrengen.
Minderjarigen staan daarom onder het gezag van hun wettelijke vertegenwoordigers (ouders of voogd) die deze beslissingen kunnen nemen voor of over hun minderjarige kinderen.

Wanneer beide ouders akkoord gaan met de verhuis van hun minderjarige zoon naar het buitenland, kan de jongere hier zelf in principe niets tegen inbrengen/ over beslissen.
Wanneer één ouder het niet eens is met de verhuis, kan men eventueel beroep doen op een bemiddelaar in familiezaken om samen tot een oplossing te kunnen komen. Wanneer geen compromis kan bereikt worden, kan een ouder een procedure starten bij de familierechtbank. De jongen zal, omdat hij ouder is dan 12 jaar, op de hoogte gebracht worden van zijn hoorrecht in dat kader.
Waar de jongere daarna eventueel kan/moet verblijven in België kunnen beiden ouders in principe ook samen beslissen (eventueel ondersteund door een bemiddelaar in familiezaken). Bij gebrek aan akkoord kan ook dit knelpunt voorgelegd worden aan de rechter. 

 

Uiteraard kan het CLB ook samen met de betrokkenen bekijken of er geen alternatieven mogelijk zijn voor de verhuis van de jongen waarmee zowel de ouders als de - in de jeugdhulp - bekwame minderjarige zouden kunnen akkoord gaan. Bv. begeleid zelfstandig wonen of pleegzorg (bij de ex-plusmama) in België?

Wanneer er geen oplossing gevonden wordt waar iedereen kan achterstaan, én het CLB zou menen dat de verhuis naar het buitenland tegen zijn wil als een verontrustende opvoedingssituatie gekwalificeerd kan worden, kan het CLB eventueel een M-doc opstellen om de situatie door te sturen naar het OCJ en eventueel zo naar de jeugdrechter die indien nodig gedwongen jeugdhulp kan opleggen.

 

Tot slot nog meegeven dat minderjarigen recht hebben op gratis (pro Deo) bijstand van een (jeugd)advocaat. De jongen zou dus een jeugdadvocaat kunnen contacteren (contactgegevens te vinden via www.jeugdadvocaat.be) om te bespreken welke stappen er nog kunnen gezet worden.

 

Bekwaamheid Instemming Rechten van ouders