Contact  |

Rechten van ouders

Ook ouders en opvoedingsverantwoordelijken hebben rechten op basis van het DRM en het decreet Integrale jeugdhulp. Ouders zijn de eerste opvoedingsverantwoordelijken voor hun kinderen. Ze zijn aansprakelijk voor hen en staan in voor de opvoeding. De hulpverlening tast ook niet hun ouderlijk gezag aan: al hun rechten en verantwoordelijkheden blijven bestaan. Bij problemen is het dan ook logisch dat zij als betrokkenen worden beschouwd. Ouders maken deel uit van het cliëntsysteem binnen de Jeugdhulp en worden, net als de minderjarige, deel van de zoektocht naar oplossingen voor het probleem.

Op basis van het ouderlijk gezag hebben ouders bijvoorbeeld recht om te weten wat er met hun kinderen gebeurt, om betrokken te worden bij beslissingen die hun kinderen aangaan, om contact te houden met hun kinderen …

Veelgestelde vragen

Een specifieke vraag die niet aan bod komt in deze FAQ?
Neem contact op met tzitemzo@tzitemzo.be.

Nieuwsberichten over dit thema

 • Een hulpverlener vraagt aan gewonde collega's wie zich liet meeslepen in het conflict

  4 december 2023 'Studiedag Eerste Hulp Bij Hoogconflictueuze Scheiding'

  Op 4 december 2023 organiseert CAW Oost-Vlaanderen , samen met tZitemzo en het IROJ een studiedag over omgaan met conflictueuze scheiding voor hulpverlener.

  Deze studiedag gaat door in het Auditorium van de Arteveldehogeschool aan het Sint-Annaplein in Gent. 

 • Bestelde jij de folder en affiche vertrouwenspersoon voor ouders in de jeugdhulp al?

  Niet alleen kinderen in de jeugdhulp, maar ook hun ouders hebben recht op een vertrouwenspersoon. Zij kunnen hen helpen tijdens een gesprek met een begeleider, een CLB-medewerker, een consulent of een andere jeugdhulpverlener. Laat jij ouders mee kennis maken met hun recht op een vertrouwenspersoon? Je kan hiervoor een folder en affiches bestellen. Die kan je ophangen of achterlaten op een plek waar ze meteen in het oog springen voor ouders. Interesse? Vul het bestelformulier in. Vergeet niet je volledige adres in te vullen.

 • Belangrijke wijzigingen rechten in de jeugdhulp in 2019

  Belangrijke wijzigingen in de rechten van jongeren en ouders in de jeugdhulp