Contact |
FAQ
De 9-jarige Janne verblijft in een voorziening. Tijdens het middageten wil ze haar groenten niet opeten. Omdat ze toch minstens één hapje moet proeven van de begeleider, gooit Janne haar groenten boos op de grond. De begeleider laat haar hierop de knoeiboel opkuisen en stuurt haar daarna zonder dessert van tafel. Kan dit?
De thuisbegeleidingsdienst heeft regelmatig te maken met gescheiden gezinnen, waarbij beide ouders nog het wettelijk gezag uitoefenen over hun kinderen. Als de thuisbegeleiding opstart op vraag van één ouder, moet de andere ouder ook toestemming geven?
Afschrift van het dossier: enkel in functie van de jeugdhulp. Kan dit nagegaan worden?
Als een jongere in een voorziening een voorwerp vernielt, mag dit dan met zijn zakgeld worden betaald? Moet hij hiermee akkoord gaan?
Als een minderjarige wordt doorverwezen naar een andere voorziening, kunnen wij de verslaggeving over hem dan doorgeven? Moet hij hiervoor (schriftelijke) toestemming geven?
Als een samenwerking met de ouders aangewezen is maar de minderjarige weigert dat contact, kan een begeleiding dan toch opstarten?
Als zelfstandig psychologe dacht ik de instemming van beide ouders nodig te hebben om therapie te bieden aan minderjarigen. Een collega zei me dat ze therapie kan bieden zonder de ouders in lichten of toestemming te vragen. Klopt dat?
Bij een pleegplaatsing wordt geoordeeld dat de thuissituatie van een kind niet meer verontrustend is. De ouders gaan niet langer akkoord met de plaatsing, waardoor het kind stabiliteit en veiligheid dreigt te verliezen. Kan dit?
Bij welke contacten met de jeugdhulp kan een vertrouwenspersoon aanwezig zijn? Kan een minderjarige zijn vertrouwenspersoon meenemen op therapie en tijdens individuele begeleidingsmomenten? Wordt het recht op een vertrouwenspersoon dan niet boven het recht op hulpverlening gezet?
Binnen de leefgroep waarin ik werk, wordt vermoed dat een jongen van 13 jaar regelmatig drugs gebruikt. Op de teamvergadering wordt afgesproken dat er gebeld wordt naar de huisarts om te eisen dat die een drugstest uitvoert, zodat we zeker weten of ons vermoeden klopt, of niet. Kunnen wij een dergelijke test 'afdwingen' zonder medeweten of akkoord van de jongere? Stel dat jongen hiermee akkoord gaat: kan de arts de resultaten dan doorgeven aan de voorziening?
Binnen het dagcentrum kan enkel op bepaalde tijdstippen een gsm gebruikt worden. Bij dringende zaken kunnen zij de telefoon van het dagcentrum gebruiken (met respect voor het telefoongeheim). Druist deze beperking in tegen het DRM?
Binnenkort nemen wij een minderjarige op die besmet is met het Hepatitis B virus. Preventief zullen wij al onze jongeren inenten, maar hiervoor is toestemming nodig van de ouders. Hebben zij het recht te weten dat er een jongere met Hepatitis in de leefgroep komt?
CLB’s worden vaak gevraagd om in het elektronisch leerlingendossier op school te schrijven. Hoe moeten we hiermee omgaan?
De consulent beslist om een jongere te plaatsen in een residentiële voorziening. Mag je wachten om dit mee te delen aan de jongere tot het moment van de plaatsing? Want door de lange wachtlijst wordt gevreesd voor moeilijk gedrag bij de jongere.
De gezondheidsgegevens moeten apart bijgehouden worden, maar zijn wel multidisciplinair. Hoe kan dit?
De identiteit van jongeren die onder de jeugdrechter staan, mag niet bekend gemaakt worden. Wil dit zeggen dat zij niet op een klasfoto mogen staan?
De jongere mag zijn vertrouwenspersoon kiezen. Is de aangeduide persoon verplicht om dit te doen?
De minderjarige wil zijn dossier inkijken maar de hulpverlener staat dit niet toe omdat hij de minderjarige als onbekwaam inschat. De minderjarige wil een andere hulpverlener en die acht de jongere wél in staat om het dossier van de vorige begeleider te lezen. Kan dat?
De ouders van een 9-jarig meisje zijn gescheiden. Het meisje verblijft vooral bij haar moeder en stiefvader, en heeft maar sporadisch contact met haar vader. Omdat er opvoedingsproblemen zijn, wil haar moeder thuisbegeleiding voor het gezin. De stiefvader wil dit niet. Is zijn toestemming nodig?
De rechten m.b.t. instemming met de hulp, toegang tot het dossier en instemming om van zijn ouderlijk milieu verwijderd te worden, oefent de minderjarige soms zelfstandig uit indien hij bekwaam is. Maar wat als de betrokkenen niet overeen komen en men dreigt te verzeilen in een blijvende discussie?