Contact  |

Een jongere vraagt of iemand zomaar een foto van hem op Facebook mag zetten zonder zijn toestemming, en of hij een reactie op een forum kan laten verwijderen? 

Zaken die op internet verschijnen, zijn heel moeilijk of zelfs helemaal niet te verwijderen. Je moet dus voorzichtig zijn met het delen van eigen gegevens en die van anderen. De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft de website ikbeslis.be gemaakt met tips. Je vindt er ook duidelijke informatie over wat wel en niet kan.

Voor foto’s en filmpjes van jou en/of andere mensen, geldt het recht op afbeelding. Voor elke afbeelding van personen moet je toestemming krijgen van de persoon of personen die je wil fotograferen of filmen. Omgekeerd moeten anderen ook altijd eerst jouw toestemming vragen voor ze jou mogen fotograferen of filmen. Maar dit wordt in realiteit zelden of nooit zo letterlijk gevraagd, en er wordt enorm veel van elkaar gedeeld zonder expliciete toestemming. Wanneer je iets wil laten verwijderen dat zonder jouw toestemming online kwam, kan je dat eventueel gewoon vragen aan de persoon die het gepost heeft, of bij de website waarop het verscheen. Lukt dat niet, neem je best contact op met de Gegevensbeschermingsautoriteit of desnoods de politie.

Privacy