Contact |
FAQ
2024 - Als CLB-medewerker weet ik dat een ouder enkel toegang heeft tot de informatie mbt. de onbekwame, minderjarige leerling in relatie met zichzelf (en dus niet de andere ouder) in het CLB-dossier. Een ouder in een vechtscheiding heeft aan de school gevraagd om op papier te zetten dat het kind in orde is op vlak van gedrag, hygiëne, ... Dit zou een vraag van de advocaat zijn. Moet de school hierop ingaan? Kan de ouder het zorgdossier inkijken of hier een afschrift van vragen? Moet dit dan ook aan de andere ouder toegestaan worden?
2024 - De papa van een minderjarige jongen van 9 jaar wil zijn moeder (de paternele grootmoeder) aanstellen als vertrouwenspersoon van zijn zoon in kader van een door de familierechter opgelegde begeleiding door de bezoekruimte omwille van een complexe scheiding. Hij stelt dat zijn 9-jarige zoon hiertoe zelf niet in staat is omwille van zijn jonge leeftijd maar dat de jongen wel nood heeft aan ondersteuning.Moeten wij hierop in gaan?
2024 - Op de school waar ik werkzaam ben als zorgcoördinator is er een leerling ingeschreven waarvan mama en zoon in een vluchthuis verblijven omwille van huiselijk geweld vanwege de papa.Mama wilt niet dat we papa informeren over de inschrijving van de leerling. Moeten wij papa actief informeren over de inschrijving? Wat moeten we doen als papa contact neemt met de school en informatie vraagt? Wat moeten we doen als papa zijn zoon zou komen ophalen na school?
De ouders van een 9-jarig meisje zijn gescheiden. Het meisje verblijft vooral bij haar moeder en stiefvader, en heeft maar sporadisch contact met haar vader. Omdat er opvoedingsproblemen zijn, wil haar moeder thuisbegeleiding voor het gezin. De stiefvader wil dit niet. Is zijn toestemming nodig?
De vader van een 8-jarig kind is onbekend, haar moeder slechts sporadisch betrokken. Het kind is geplaatst in het gezin van haar tante, dat optreedt als pleeggezin. Men wil begeleiding door een CGG aanvragen. Is instemming van de moeder nodig?
Geldt het aanbod van een bezoekruimte aan minderjarigen als buitengerechtelijke jeugdhulp?
Hebben ook ouders recht op een vertrouwenspersoon?
Het CLB volgt een 17-jarige leerling op die in een gescheiden context leeft. De leerling woont momenteel bij zijn ex-plusmama. De vader verliet deze ex-plusmama 3 jaar geleden. Sindsdien is er geen contact meer tussen de leerling en zijn vader. Mama is gekend met een problematiek van borderline en had gedurende een lange periode geen contact meer met haar zoon. Sinds kort is ze weer betrokken in zijn leven. Mama dreigt er nu mee haar zoon mee te nemen naar het buitenland. Wat zijn de rechten van de leerling als mama naar het buitenland wil? Moet hij mee? Zo nee, moet hij dan als gevolg terug naar papa?
Is het rechtsgeldig om te werken met een passief consent? Waarbij we een schrijven richten aan ouders met daarin de boodschap dat wanneer we geen antwoord krijgen binnen bepaalde datum, we ervan uitgaan dat men akkoord is. Dit in casussen waarbij het moeilijk is om ouders te bereiken. Bv. rond (corona)vaccinatie.
Kan een minderjarige van 12 jaar of ouder weigeren naar een bezoekruimte te gaan?
Kunnen pleegouders hun pleegkind inschrijven op school?
Moeder wil niet dat vader betrokken wordt bij de hulpverlening. Moet/kan de voorziening dat respecteren?
Na 3 jaar in een pleeggezin keert een jongen van 14 jaar terug naar huis. Hij wil contact houden met zijn pleegouders maar zijn ouders weigeren. Kunnen zij het contact tegenhouden?