Contact |
FAQ
2024 - De vertrouwenspersoon van een 13-jarig meisje dat in onze voorziening verblijft, beschrijft het wel en wee van het meisje dat ze bijstaat op haar sociale media en heeft zelfs verklaringen over deze situatie afgelegd in de krant. De vertrouwenspersoon vermeldt geen naam en regio van het dossier maar ze geeft wel details vrij over het verloop van de jeugdhulp. Kan dit zomaar? Hoe kunnen we dit in de toekomst vermijden?
Bij welke contacten met de jeugdhulp kan een vertrouwenspersoon aanwezig zijn? Kan een minderjarige zijn vertrouwenspersoon meenemen op therapie en tijdens individuele begeleidingsmomenten? Wordt het recht op een vertrouwenspersoon dan niet boven het recht op hulpverlening gezet?
De jongere mag zijn vertrouwenspersoon kiezen. Is de aangeduide persoon verplicht om dit te doen?
De papa van een minderjarige jongen van 9 jaar wil zijn moeder (de paternele grootmoeder) aanstellen als vertrouwenspersoon van zijn zoon in kader van een door de familierechter opgelegde begeleiding door de bezoekruimte omwille van een complexe scheiding. Hij stelt dat zijn 9-jarige zoon hiertoe zelf niet in staat is omwille van zijn jonge leeftijd maar dat de jongen wel nood heeft aan ondersteuning. Moeten wij hierop in gaan?
De vertrouwenspersoon moet zich legitimeren bij elk optreden als vertrouwenspersoon. Wat houdt dat precies in?
Een meisje vraagt of ik als CLB-medewerker bij een gesprek met de consulent van de jeugdrechtbank kan aanwezig zijn. Een ander meisje zou willen dat de juf van haar jongere zus (derde kleuterklas) bij een dergelijk gesprek aanwezig is. Kan dit?
Een minderjarige wenst dat een steunfiguur die (nog) niet aan de voorwaarden voldoet als officiële vertrouwenspersoon, aanwezig is op een gesprek met zijn leefgroepbegeleider. Kan dit?
Heeft de vertrouwenspersoon toegang tot het dossier van de minderjarige? Wanneer? En tot welke gegevens dan?
Heeft een vertrouwenspersoon recht op (extra) verlof om de minderjarige te kunnen bijstaan? Worden eventuele kosten die de vertrouwenspersoon maakt, terugbetaald?
Ik heb altijd begrepen dat een vertrouwenspersoon schriftelijk moet worden aangesteld volgens de Wet Patiëntenrechten. In de vorige vraag over het verschil tussen vertrouwenspersonen in verschillende wetgeving staat echter dat er geen voorwaarden zijn om aangesteld te worden als vertrouwenspersoon binnen de gezondheidszorg?
In diverse wetgeving is sprake van een vertrouwenspersoon. Wat is het verschil tussen al deze personen?
Is er een procedure om bepaalde mensen als vertrouwenspersoon te weigeren, zelfs als die aan de voorwaarden beantwoordt, bv. als zijn optreden niet in het belang van het kind is? Gaat het recht op een vertrouwenspersoon boven de plicht te handelen in het belang van het kind?
Kan de (jeugd)advocaat van de minderjarige cliënt, of de advocaat van ouders optreden als hun vertrouwenspersoon in de jeugdhulp?
Kan een minderjarige veranderen van jeugdadvocaat?
Kan een minderjarige weigeren dat zijn vertrouwenspersoon inzage heeft in zijn dossier? Kan de vertrouwenspersoon de toegang tot het dossier van de minderjarige zelfstandig uitoefenen?
Kan een vertrouwenspersoon alleen deelnemen aan overleg, zonder dat de minderjarige zelf aanwezig is? Kan hij de minderjarige vertegenwoordigen?
Kan een vertrouwenspersoon initiatieven nemen naar overleg met de jeugdrechtbank enz.?
Kan een voogd van een niet begeleide minderjarige ook zijn vertrouwenspersoon zijn?
Mag een vertrouwenspersoon mee naar een rechtbankzitting?
Stopt het recht op een vertrouwenspersoon op 18 jaar, of loopt het zolang de jeugdhulp loopt, bv. tot 21 of 25 jaar?