Contact |
2024 - In diverse wetgeving is sprake van een vertrouwenspersoon. Wat is het verschil tussen al deze personen?
De vertrouwenspersoon in art. 24 DRM is een ondersteunend figuur en staat de minderjarige bij in alle contacten met de jeugdhulpaanbieders, de toegangspoort of de trajectbegeleiding en in de uitoefening van zijn rechten uit het DRM. De vertrouwenspersoon van de minderjarige moet cumulatief aan 4 voorwaarden voldoen:
- meerderjarig zijn;
- niet rechtstreeks betrokken zijn bij de hulpverlening;
- op ondubbelzinnige wijze door de minderjarige aangewezen zijn;
- beschikken over een uittreksel uit het strafregister - model 2.
Ook de Wet Patiëntenrechten (W.P.) voorziet sinds 2024 expliciet in een recht van de (minderjarige) patiënt op ondersteuning door een vertrouwenspersoon.
Art. 11/1 W.P. stelt nu dat de patiënt het recht heeft zich te laten bijstaan door een vertrouwenspersoon of vertrouwenspersonen bij de uitoefening van zijn patiëntenrechten. De patiënt bepaalt de draagwijdte van de bevoegdheid van de vertrouwenspersoon.
De Koning kan de wijze bepalen waarop de patiënt desgevallend op elektronische wijze een vertrouwenspersoon kan aanduiden en de draagwijdte bepalen.
Binnen de sector van hulp aan mensen met een beperking wordt gesproken van een belangrijke betrokken derde (BVR 4 februari 2011, artikel 14). Deze persoon is aangeduid door de gebruiker om hem bij te staan, maar is geen professionele begeleider van de gebruiker. Deze belangrijke betrokken derde kan vergeleken worden met een vertrouwenspersoon binnen de jeugdhulp. Deze laatste moet weliswaar beschikken over een model 2 strafregister. De belangrijke betrokken derde kan ook vergeleken worden met een vertrouwenspersoon zoals in de Wet Patiëntenrechten, op voorwaarde dat deze persoon geen deel uitmaakt van de professionele begeleiders van de gebruiker.