Contact |
2024 - Wat met gedeelde kamers?
In het weekend kan het zijn dat omwille van het sluiten van groepen in het weekend omwille van kostenefficiëntie, zorggebruikers verhuizen naar de kamer van iemand anders in een leefgroep die wel open is en waarvan de kamergebruiker er in het weekend niet is.
Ook als een jongere tijdelijk omwille van bijvoorbeeld ziekte niet bij in de leefgroep verblijft, kan het zijn dat een andere jongere, die zich bv. thuis in een crisissituatie bevindt, tijdelijk opvangen wordt in deze kamer zolang de jongere afwezig is. Kan dit nog?
Deze vraag betreft de toepassing van art. 12/7 DRM.
Deze bepaling, in elk geval het onderdeel 'het recht op een individuele kamer', wordt pas van toepassing over 10 jaar (op 17 mei 2034).
Artikel 12/7.
Recht op verblijf in een gepaste, individuele kamer in de residentiele jeugdhulpverlening, een gemeenschapsinstelling of het Vlaams detentiecentrum
De kamer waar de minderjarige in verblijft, voldoet aan al de volgende voorwaarden:
1° ze is proper;
2° ze is in goede staat;
3° er is een mogelijkheid tot verluchting en rechtstreeks daglicht;
4° ze is aangepast aan de noden van de minderjarige.
De minderjarige kan de kamer, vermeld in het eerste lid, naar eigen wensen inrichten, rekening houdend met het huishoudelijk reglement van de jeugdhulpvoorziening. De Vlaamse Regering kan verduidelijkende en aanvullende voorwaarden bepalen waaraan een kamer moet voldoen.
Het recht op een individuele kamer betekent sensu stricto echter niet noodzakelijk dat dit énkel jouw eigen kamer is.
En in de praktijk worden jeugdhulpvoorzieningen geconfronteerd met problemen rond capaciteit en personeel waardoor het niet altijd mogelijk is om dit steeds te waarborgen, en men flexibel moet kunnen werken. Personeel moet efficiënt kunnen ingezet worden (waardoor bv. tijdens perioden waarin minder minderjarigen in de voorziening verblijven, deze bv. moeten kunnen samengebracht worden in 1 leefgroep, gang,...). Jongeren zijn immers niet gebaat met minder capaciteit omdat kamers niet gedeeld zouden kunnen worden of er te weinig personeel is om verschillende leefgroepen apart open te houden in het weekend,...
Kamers van jongeren kunnen hierdoor inderdaad gebruikt worden door andere jongeren tijdens hun afwezigheid, en/of jongeren kunnen tijdens bepaalde periodes wel degelijk van kamer moeten veranderen om het beperkte personeel zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten.
Jongeren moeten hierover natuurlijk duidelijk en vooraf ingelicht worden. En ze moeten ook de mogelijkheid krijgen om persoonlijk spullen veilig weg te bergen.