Contact  |

Het OM (of politie) verwijst een gezin door naar de brede instap. Als het OM of de politie nadien vraagt of het gezin is ‘aangekomen’, mag/moet deze informatie dan gegeven worden?

Alle hulpverleners van de brede instap hebben beroepsgeheim. Hierdoor mag vertrouwelijke informatie over de geboden hulp en over minderjarigen niet worden uitgewisseld met derden. Ook niet met het OM of de politie die heeft doorverwezen. Uitzonderingen op de geheimhoudingsplicht zijn erg strikt geregeld. Voorzichtigheid is steeds geboden. De algemene uitzonderingen zijn:

  • een noodtoestand (acuut gevaar voor de integriteit van de minderjarige);
  • het gedeeld beroepsgeheim (tussen dragers van het beroepsgeheim die in dezelfde context betrokken zijn bij de situatie);
  • getuigen voor een rechter (niet procureur of politie!) of parlementaire onderzoekscommissie;
  • indien de onderzoeksrechter een dossier in beslag neemt.

Meer specifiek binnen de jeugdhulp (decreet Integrale jeugdhulp, artikel 75 en 75/1) mogen jeugdhulpverleners ook niet zonder meer informatie doorgeven aan jeugdrechters, jeugdparket en consulenten van de sociale dienst jeugdrechtbank. Dat mag enkel mits:

  • hiervoor de instemming is gegeven door hetzij de bekwame jongere, hetzij de ouders of opvoedingsverantwoordelijken van de onbekwame minderjarige. Die instemming moet schriftelijk zijn en voldoende geïnformeerd. Dit betekent dat de instemming is gegeven op basis van afdoende en duidelijke toelichting over welke gegevens precies worden overgemaakt, met welk doel en met welke gevolgen;
  • de jeugdrechter, jeugdparket of consulent sociale dienst jeugdrechtbank een schriftelijke vraag stelt over identificatie van de betrokkenen over het feit of er al jeugdhulpverlening is aangevat, wordt verdergezet of beëindigd is. Deze informatie kan dan gegeven worden zonder dat betrokkenen moeten instemmen. Ook het informeren van de betrokkenen wordt niet uitdrukkelijk opgelegd, maar is wel aangewezen voor het behoud van de vertrouwensrelatie.

De brede instap kan dus enkel rechtstreeks doorgeven aan het OM of een minderjarige / cliëntsysteem is ‘aangekomen’ met instemming van de betrokkenen, of wanneer deze informatie schriftelijk is opgevraagd door het OM. Aan de politie kan deze informatie niet rechtstreeks bezorgd worden door de hupverlener, eventueel wel door de minderjarige zelf.

De CLB regelgeving laat wel toe dat informatie wordt doorgeven aan derden, ook aan het OM of aan de politie mét uitdrukkelijke toestemming van de betrokken.

Beroepsgeheim