Contact |
In hoeverre hebben ouders recht op informatie over de behandeling van hun minderjarige kind in het ziekenhuis? Welke informatie mogen artsen en verplegend personeel doorgeven?
Ook beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg zijn gebonden door het beroepsgeheim. Ze kunnen hun beroepsgeheim enkel schenden in welbepaalde (meestal door de wet voorziene) gevallen. Dit geldt in principe ook bij minderjarige patiƫnten.
De rechtsleer voorziet een uitzondering op de geheimhoudingsplicht op basis van het ouderlijk gezag indien het onbekwame, minderjarige kinderen betreft. Hier wordt verondersteld dat
ouders alle informatie moeten krijgen die noodzakelijk is in het kader van de fundamentele opvoedingsbeslissingen die ze moeten nemen, in casu omtrent de gezondheidszorg van hun kind.
Bij bekwame minderjarigen veronderstelt de Wet Patiƫntenrechten dat zij zelfstandig beslissingen kunnen nemen over hun gezondheidszorg. Dan is de uitwisseling van informatie niet meer nodig en geldt dus het beroepsgeheim. Binnen de gezondheidszorg spelen in de praktijk vaak ook andere factoren mee, zoals de ernst van de ingreep. Doorheen de praktijk en binnen gezondheidszorg bestaan hier doorgaans wel richtlijnen over. Er wordt bv. aangenomen dat bekwame minderjarige zelfstandig beslissingen kunnen nemen over een ongewenste zwangerschap, dus ook het ondergaan van een abortus. Ouders kunnen hierover niet ingelicht worden door de gezondheidswerkers wegens hun beroepsgeheim. Enkel in het kader van een noodtoestand kan het verantwoord zijn om het beroepsgeheim te doorbreken, maar dat is niet enkel zo tegenover minderjarigen, en ook niet noodzakelijk t.a.v. de ouders.