Contact  |

Mag een medisch verslag of verslag van een revalidatiecentrum (meegetekend door een arts) aan het protocol voor buitengewoon onderwijs worden gevoegd na schriftelijke toestemming van de ouders?

De hulpverleners van het CLB-team hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij vertrouwelijke informatie over de minderjarigen niet mogen delen met derden, tenzij mits een geldige - meestal wettelijke – reden, zoals bij getuigenis voor een rechter, een noodtoestand, de toepassing van het gedeeld beroepsgeheim uit het decreet Integrale jeugdhulp of een andere wettelijke verplichting.

Scholen zijn geen hulpverlenende voorzieningen. Onderwijspersoneel is dus niet gebonden door het beroepsgeheim. Zij vallen enkel onder het ambtsgeheim/discretieplicht. Er is dan ook geen sprake van gedeeld beroepsgeheim. Hierop bestaat wel een uitzondering (CLB-decreet artikel 14 en BVR operationalisering leerlingenbegeleiding artikel 28), met name: een CLB mag relevante informatie doorgeven aan de school, of anderen, mits:

  • toestemming van de minderjarige wanneer die 12 jaar of ouder is,
  • toestemming van zijn ouders wanneer hij jonger is.

De term ‘relevant’ is een erg ruime en vage omschrijving. Het is dan ook raadzaam om zich zorgvuldig en terughoudend op te stellen. Wissel enkel gegevens uit als dit echt nodig is, waarbij de aard en de hoeveelheid van de gegevens in verhouding staan tot de noodzaak (‘need to know’ versus ‘nice to know’). Het onterecht verbreken van het beroepsgeheim is strafbaar. Het is aangeraden om informatie zoveel mogelijk via de minderjarige zelf te laten doorstromen naar derden.

Beroepsgeheim