Contact  |

Heeft een politieagent beroepsgeheim? Als een jongen van 12,5 jaar zijn verhaal doet aan een politieagent, mag die daar dan over vertellen aan de ouders?

Elke politieambtenaar is gebonden door het beroepsgeheim.  


Er bestaan natuurlijk wel vrij veel uitzonderingen op het beroepsgeheim die het mogelijk maken om toch vertrouwelijke informatie te delen met (bepaalde) derden. 
Wanneer er bv. sprake is van een noodtoestand (waarbij de integriteit van personen concreet, ernstig gevaar loopt én de derde die men inlicht/betrekt hiervoor een oplossing kan bieden). Ook in kader van het gedeeld beroepsgeheim kunnen dragers van het beroepsgeheim onder bepaalde voorwaarden vertrouwelijke informatie met elkaar delen. Omdat dit enkel kan tussen personen en diensten die vanuit dezelfde context betrokken zijn bij de situatie zal dit meestal niet kunnen ingeroepen worden om informatie te delen met de politie.

Let wel: anders dan hulpverleners is de politie wel verplicht misdrijven waarvan ze kennis krijgen te melden aan het parket.

 

Wat minderjarigen betreft vertrekt men vanuit het standpunt dat de regels mbt privacy, discretieplicht en beroepsgeheim in het algemeen ook gelden t.a.v. minderjarigen. Maar ook voor ouders (wettelijke vertegenwoordigers van minderjarigen) wordt een uitzondering voorzien: Ouders van minderjarigen hebben recht op die informatie waarover zij moeten beschikken om kwalitatieve beslissingen te nemen m.b.t. de opvoeding, jeugdhulp, gezondheidszorg aan hun minderjarige kind.
Ondertussen neemt men wel aan dat ouders geen recht hebben op vertrouwelijke informatie aangaande hun bekwame, minderjarige kinderen wanneer deze bekwame kinderen alleen beslissingen kunnen nemen (bv. in de jeugdhulp en in de gezondheidszorg).

Helaas wordt de bekwaamheid van kinderen enkel wettelijk geregeld door het DRM en de Wet Patiëntenrechten. T.a.v. de politie bestaat dus geen duidelijke, wettelijke uitzondering die hen toelaat om minderjarigen als bekwaam te beschouwen. Waardoor zij geen fouten maken wanneer ze ouders informeren.
Neemt niet weg dat tZitemzo ook de politie uitnodigt om rekening te houden met de privacy van bekwame, mature minderjarigen. In het licht van de huidige rechtspraktijk maken ze volgens tZitemzo geen fout wanneer ze hun beroepsgeheim wel bewaren t.a.v. bekwame minderjarigen en ouders enkel inlichten wanneer er sprake is van een noodtoestand (wanneer ouders hierop een oplossing kunnen bieden). 

Het is erg belangrijk dat een politiebeambte (zoals ook elke hulpverlener of gezondheidszorgbeoefenaar) de betrokken minderjarige van bij het eerste contact vertelt dat hij beroepsgeheim heeft maar hierbij ineens ook op een begrijpelijke manier de mogelijke uitzonderingen meegeeft.  
Bekwaamheid Beroepsgeheim