Contact |
FAQ
2024 - De minderjarige wil zijn dossier inkijken maar de hulpverlener staat dit niet toe omdat hij de minderjarige als onbekwaam inschat. De minderjarige wil een andere hulpverlener en die acht de jongere wél in staat om het dossier van de vorige begeleider te lezen. Kan dat?
2024 - De papa van een minderjarige jongen van 9 jaar wil zijn moeder (de paternele grootmoeder) aanstellen als vertrouwenspersoon van zijn zoon in kader van een door de familierechter opgelegde begeleiding door de bezoekruimte omwille van een complexe scheiding. Hij stelt dat zijn 9-jarige zoon hiertoe zelf niet in staat is omwille van zijn jonge leeftijd maar dat de jongen wel nood heeft aan ondersteuning.Moeten wij hierop in gaan?
2024 - Kunnen minderjarigen zelfstandig beslissingen nemen over de verwerking van hun persoonsgegevens?
Als een samenwerking met de ouders aangewezen is maar de minderjarige weigert dat contact, kan een begeleiding dan toch opstarten?
De rechten m.b.t. instemming met de hulp, toegang tot het dossier en instemming om van zijn ouderlijk milieu verwijderd te worden, oefent de minderjarige soms zelfstandig uit indien hij bekwaam is. Maar wat als de betrokkenen niet overeen komen en men dreigt te verzeilen in een blijvende discussie?
Gebeurt het inschatten van de bekwaamheid van een minderjarige bij het eerste contact of bij elk contact opnieuw?
Hebben personen in een statuut van verlengde minderjarigheid toegang tot crisisjeugdhulpverlening?
Heeft een politieagent beroepsgeheim? Als een jongen van 12,5 jaar zijn verhaal doet aan een politieagent, mag die daar dan over vertellen aan de ouders?
Het CLB begeleidt een jongen van 16 jaar die zijn eigen diagnose (ASS, vastgesteld op jonge leeftijd) niet kent. De moeder houdt deze bewust voor hem achter. De jongen komt afgelopen maanden regelmatig niet naar school. Bepaalde rigide gedachten (mogelijks vanuit zijn ASS) lijken hier de oorzaak van te zijn. We hopen de jongen zover te krijgen dat hij terug naar school komt door hem zijn diagnose te vertellen en hiervoor psycho-educatie en aangepaste begeleiding in te zetten. De mama laat dit echter niet toe. Ons team vraagt zich af of de jongen recht heeft om te weten dat die diagnose gesteld is? En of wij als CLB dit eventueel zouden kunnen opnemen?
Het CLB volgt een 17-jarige leerling op die in een gescheiden context leeft. De leerling woont momenteel bij zijn ex-plusmama. De vader verliet deze ex-plusmama 3 jaar geleden. Sindsdien is er geen contact meer tussen de leerling en zijn vader. Mama is gekend met een problematiek van borderline en had gedurende een lange periode geen contact meer met haar zoon. Sinds kort is ze weer betrokken in zijn leven. Mama dreigt er nu mee haar zoon mee te nemen naar het buitenland. Wat zijn de rechten van de leerling als mama naar het buitenland wil? Moet hij mee? Zo nee, moet hij dan als gevolg terug naar papa?
Hoe wordt de bekwaamheid van de minderjarige bepaald?
Ik ben werkzaam in een VAPH voorziening MFC. Er verblijven heel wat jongeren die reeds 18+ zijn (<25 jaar). We hebben hierbij de vraag of er iets wettelijk bepaald is naar betrokkenheid van ouders/voogd? We hechten er belang aan ouders te blijven betrekken bij de hulpverlening. Af en toe vragen jongeren echter dit niet meer te doen. Mogen zij dit bepalen als ze +18 zijn?
Ik werk in een verticale meisjesleefgroep in een voorziening binnen de bijzondere jeugdzorg. Vroeger werd ter preventie de prikpil gegeven aan meisjes van zodra deze begonnen te menstrueren. Deze praktijk wordt nu in vraag gesteld en in overleg met onze huisartsen wordt er momenteel gezocht naar de meest passende vorm van anticonceptie voor ieder meisje op zich. Wij stellen ons de vraag of er vanuit het beleid kan gesteld worden dat van zodra een meisje begint te menstrueren er anticonceptie moet opgestart worden. Vanaf welke leeftijd moet het meisje hier zelf mee akkoord gaan en in welke mate moeten de ouders hierbij betrokken worden?
Is het rechtsgeldig om te werken met een passief consent? Waarbij we een schrijven richten aan ouders met daarin de boodschap dat wanneer we geen antwoord krijgen binnen bepaalde datum, we ervan uitgaan dat men akkoord is. Dit in casussen waarbij het moeilijk is om ouders te bereiken. Bv. rond (corona)vaccinatie.
Kan een minderjarige opgevangen worden in crisisjeugdhulpverlening zonder toestemming van de ouders? Kan dit zonder het informeren van ouders of politie?
Kan een minderjarige van 12 jaar of ouder weigeren naar een bezoekruimte te gaan?
Mag het CLB vaccinaties zetten in volgende situatie: 10-jarige leerling heeft gescheiden ouders in co-ouderschap. Moeder is echter al een hele tijd niet meer echt betrokken bij het leven van haar kind en er is ook weinig tot geen contact meer. Mogen vaccinaties gegeven worden, als één van de ouders niet op de hoogte is?
Na meerdere behandelingen voor aanslepende problemen, contacteren een meisje van 16 en haar mama een psychiater. Deze weigert echter enige hulpverlening zonder toestemming van vader. De ouders zijn gescheiden en vader wil geen toestemming geven. Kan het meisje hierover niet zelf beslissen?
Zijn jongeren met een handicap (ASS, blindheid of slechtziendheid) bekwame minderjarigen?