Contact |
FAQ
Binnenkort nemen wij een minderjarige op die besmet is met het Hepatitis B virus. Preventief zullen wij al onze jongeren inenten, maar hiervoor is toestemming nodig van de ouders. Hebben zij het recht te weten dat er een jongere met Hepatitis in de leefgroep komt?
De vertrouwenspersoon van een 13-jarig meisje dat in onze voorziening verblijft, beschrijft het wel en wee van het meisje dat ze bijstaat op haar sociale media en heeft zelfs verklaringen over deze situatie afgelegd in de krant. De vertrouwenspersoon vermeldt geen naam en regio van het dossier maar ze geeft wel details vrij over het verloop van de jeugdhulp. Kan dit zomaar? Hoe kunnen we dit in de toekomst vermijden?
Een 13-jarige moet verplicht naar de naschoolse begeleiding in groep van de jeugdrechter. In een gesprek met de CLB-medewerker vertelt de jongere dat hij in mei, tijdens de schoolperiode, 2 weken op vakantie gaat naar het buitenland met zijn mama. Mag een CLB-medewerker de consulent van de Sociale Dienst Jeugdrechtbank contacteren om hem hiervan op de hoogte te brengen?
Een omzendbrief van het VAPH met betrekking tot het meldpunt grensoverschrijdend gedrag verwijst naar artikel 42 en 43 van het BVR van 4/2/2011 (kwaliteit en erkenningsvoorwaarden) en spreekt van een meldingsplicht. Is dit een wettelijke basis voor hulpverleners om hun beroepsgeheim te schenden door bepaalde feiten aan het VAPH te melden?
Hebben stagiairs beroepsgeheim?
Heeft de secretaresse van een psychiater beroepsgeheim?
Heeft de vertrouwenspersoon binnen de integrale jeugdhulp beroepsgeheim?
Heeft een politieagent beroepsgeheim? Als een jongen van 12,5 jaar zijn verhaal doet aan een politieagent, mag die daar dan over vertellen aan de ouders?
Het OM (of politie) verwijst een gezin door naar de brede instap. Als het OM of de politie nadien vraagt of het gezin is ‘aangekomen’, mag/moet deze informatie dan gegeven worden?
Ik ben als psychologe verbonden aan een ambulant revalidatiecentrum. Momenteel loopt er bij een van mijn cliënten een maatschappelijk onderzoek vanuit de familierechtbank. Van de justitieassistente kreeg ik enkele vragen in kader van mijn begeleiding. Mag ik hierop antwoord geven gezien mijn beroepsgeheim?
In hoeverre hebben ouders recht op informatie over de behandeling van hun minderjarige kind in het ziekenhuis? Welke informatie mogen artsen en verplegend personeel doorgeven?
Is er samenwerking mogelijk omtrent de spijbelproblematiek tussen politie en CLB?
Is het een schending van het beroepsgeheim als een hulpverlener vertrouwelijke informatie over de minderjarige bekendmaakt aan de ouders? Kunnen ouders op grond van hun ouderlijk gezag bepaalde informatie eisen van de hulpverlener?
Is het veilig om de situatie van een jongere te bespreken met de zorgleerkracht?
Kan een minderjarige ook rekenen op het beroepsgeheim van hulpverleners?
Kan en mag je mensen uit het netwerk van de cliënt uitnodigen om samen met hen de situatie te bespreken? Of schend je dan je beroepsgeheim?
Krijgen studenten die stage lopen in de jeugdhulp ook inzage in het dossier van een minderjarige die zij mee begeleiden?
Kunnen ook hulpverleners buiten de gezondheidszorg toegang krijgen tot gezondheidsgegevens?
Mag een medisch verslag of verslag van een revalidatiecentrum (meegetekend door een arts) aan het protocol voor buitengewoon onderwijs worden gevoegd na schriftelijke toestemming van de ouders?
Personeelsleden in het onderwijs hebben geen beroepsgeheim. Wat als ze optreden als vertrouwenspersoon van een minderjarige?