Contact |
FAQ
2024 - Afschrift van het dossier: enkel in functie van de jeugdhulp. Kan dit nagegaan worden?
2024 - Als CLB-medewerker weet ik dat een ouder enkel toegang heeft tot de informatie mbt. de onbekwame, minderjarige leerling in relatie met zichzelf (en dus niet de andere ouder) in het CLB-dossier. Een ouder in een vechtscheiding heeft aan de school gevraagd om op papier te zetten dat het kind in orde is op vlak van gedrag, hygiëne, ... Dit zou een vraag van de advocaat zijn. Moet de school hierop ingaan? Kan de ouder het zorgdossier inkijken of hier een afschrift van vragen? Moet dit dan ook aan de andere ouder toegestaan worden?
2024 - Als een minderjarige wordt doorverwezen naar een andere voorziening, kunnen wij de verslaggeving over hem dan doorgeven? Moet hij hiervoor (schriftelijke) toestemming geven?
2024 - CLB’s worden vaak gevraagd om in het elektronisch leerlingendossier op school te schrijven. Hoe moeten we hiermee omgaan?
2024 - De gezondheidsgegevens moeten apart bijgehouden worden, maar zijn wel multidisciplinair. Hoe kan dit?
2024 - De minderjarige wil zijn dossier inkijken maar de hulpverlener staat dit niet toe omdat hij de minderjarige als onbekwaam inschat. De minderjarige wil een andere hulpverlener en die acht de jongere wél in staat om het dossier van de vorige begeleider te lezen. Kan dat?
2024 - Een bekwame minderjarige geeft toestemming tot inzage in het dossier aan zijn ouder. Kan dit? Voor welke gegevens?
2024 - Een moeder belt het CGG om het dossier van haar zoon van 14 jaar op te vragen, die enkele jaren geleden in begeleiding was in het centrum. Ze heeft dit nodig om opnieuw bij een psychiater hulpverlening te starten. Heeft zij recht op een afschrift van dit dossier? Moet de toestemming van de jongere worden gevraagd, nu hij ouder is dan 12 jaar? Als de moeder gescheiden is, moet de informatie over vader worden weggelaten? Wie beoordeelt dit?
2024 - Gezondheidsgegevens afzonderlijk bijhouden: hoe gebeurt dit in de praktijk?
2024 - Hebben pleegouders recht om het dossier van hun pleegkind op het OCJ in te kijken?
2024 - Heeft de minderjarige al dan niet toegang tot zijn gezondheidsgegevens?
2024 - Heeft de vertrouwenspersoon toegang tot het dossier van de minderjarige? Wanneer? En tot welke gegevens dan?
2024 - Het DRM vermeldt dat minderjarigen recht hebben op een afschrift uit het dossier van hetgeen waar zij door inzage recht op hebben. Geldt dit ook voor ouders? Hebben zij ook recht op afschrift over de informatie die over henzelf gaat?
2024 - Hoe lang moeten/mogen cliëntdossiers worden bewaard? Is er een minimum- en maximumtermijn?
2024 - Hoe moeten de zaken in het dossier worden bewaard die onder agogische exceptie vallen? In een afzonderlijke gesloten omslag in het dossier?
2024 - Hoe ver reikt het begrip "contextuele gegevens"?
2024 - Indien één van de ouders (na een scheiding) toegang vraagt tot het dossier, moet de andere ouder dan op de hoogte worden gesteld?
2024 - Kan de vraag naar een afschrift geweigerd worden in het belang van de minderjarige?
2024 - Kan een advocaat in een burgerlijke procedure voor de jeugdrechtbank citeren uit het evolutieverslag, dat is opgemaakt in het kader van de thuisbegeleiding bij moeder?
2024 - Kan een pleegouder het verslag van de cliëntbespreking krijgen of inkijken?